+31(0)255 524601

Touchscreens

 Besturingssystemen

Wat is een touchpanel systeem? Zoals de naam al doet vermoeden wordt een scherm gebruikt dat aanrakingsgevoelig is. Een touchpanel systeem maakt het mogelijk om nagenoeg ieder denkbaar apparaat te bedienen middels één of meerdere (draadloze) touchpanels. Het maakt niet uit of het een deuropener of een plasmascherm betreft; praktisch alles kan bediend worden. De systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk en worden altijd op maat geprogrammeerd voor de klant. Eventuele latere wijzigingen of uitbreidingen zijn snel en relatief eenvoudig door te voeren.

Waaruit bestaat een basis touchpanel systeem? Een basis touchpanel systeem bestaat uit één touchpanel en een centrale processor. De centrale processor voert commando's uit die door de touchpanel worden afgegeven. Er zijn verschillende soorten touchpanels leverbaar. Verschillen zitten onder andere in het gebruikte display (kleur of grijstinten) en de communicatie met de centrale processor (draadgebonden of draadloos, 1 of 2-weg). Er zijn eveneens een aantal verschillende centrale processors leverbaar. De verschillen tussen deze processors is vooral terug te vinden in de hoeveelheid en soorten aansluitingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld seriële en infrarood aansluitingen, digitale in- en uitgangen, analoge ingangen en relais uitgangen.

Waarvoor is een touchpanel systeem bedoeld? Zoals hierboven al even ter sprake kwam, is een touchpanel systeem geschikt voor het aansturen van praktisch elk denkbaar apparaat. Sommige apparaten moeten bediend worden door mensen die daar geen verstand van hebben, of die lastig te bedienen zijn. Hier biedt een touchpanel systeem uitkomst. Het systeem kan zo geprogrammeerd worden, dat met één druk op de knop een aantal vooraf vastgelegde handelingen uitgevoerd wordt. Meer hierover wordt hieronder uitgelegd in het stukje " praktijkvoorbeeld". Uiteraard zijn er tal van andere toepassingsgebieden te bedenken waar een touchpanel systeem uitkomst biedt.

Praktijkvoorbeeld
Een van de plaatsen waar touchpanel systemen worden toegepast is in collegezalen van scholen. In deze zalen is vaak kostbare apparatuur aanwezig, en het is niet de bedoeling dat studenten de apparatuur gaan bedienen. In dit soort situaties biedt een draadloos touchpanel systeem uitkomst. De apparatuur kan worden opgeborgen in een afgesloten kast, terwijl de docent alle apparatuur kan bedienen met een draadloos touchpanel. De draadloze touchpanels hebben een bereik van ongeveer 300 meter, zodat de docent genoeg ruimte heeft om rond te lopen in de zaal.

Indien de docent van plan is om een videoband te vertonen, hoeft hij/zij alleen maar op een knop te drukken met daarop de tekst "videoweergave".


Het systeem is zo geprogrammeerd, dat de volgende handelingen voortvloeien uit deze bediening:

· Projectiescherm zakt uit het plafond
· Verlichting wordt gedimd tot bijv. 20%
· Verduisteringsgordijnen/schermen sluiten
· LCD-projector wordt aan gezet op de juiste ingang
· De geluidsinstallatie kiest de juiste bron en het ingestelde volume
· Videorecorder speelt de band af.

Tijdens de bandweergave heeft de docent de mogelijkheid om alle apparatuur volledig te bedienen. Nadat de band is afgelopen kan de docent op een knop drukken met daarop de tekst "stop weergave" . Vervolgens zal het projectiescherm weer omhoog gaan, de verlichting zal weer volledig gaan branden, etc.

Touchpanel systemen kort samengevat

· Programmering volledig naar de wensen en eisen van de klant en zijn gebruik.
· Grote gebruiksvriendelijkheid.
· Praktisch elk randapparaat kan aangestuurd worden.
· Uitbreidbaar met diverse in- en uitgangen.
· Systeembeveiliging mogelijk met o.a. pincodes
· Systeem kan meegroeien in de toekomst.

Touchpanelsystemen worden altijd klantspecifiek aangeboden, het betreft dan ook een maatwerk-offerte welke Techno Desk specifiek voor u ontwerpt.